Fabrica inteligentă ce pune România pe harta mondială a tehnologiei

Fabrica de mașini de spălat Arctic de la Ulmi (Dâmbovița) ne aduce cu un pas mai aproape de fabricile viitorului, fiind prima unitate de producție construită după principiile Industry 4.0 din țară și una dintre cele mai moderne din Europa. Aceasta a fost recunoscută de Forumul Economic Mondial ca fiind una dintre cele mai inovatoare din lume, parte din rețeaua Advanced 4th Industrial Revolution Lighthouse.

Tehnologia Industry 4.0 de la Ulmi

Fabrica inteligentă de la Ulmi a fost construită în doar 17 luni, în urma unei investiții de peste 150 de milioane de euro. Construită pe un teren de peste 700.000 m2, unitatea Arctic a făcut trecerea de la o gândire bazată pe workflow la una care are în centru inteligența artificială și aplicații de tip IIoT (Industrial Internet of Things) prin care device-uri interconectate transmit informații într-o rețea fără a fi nevoie de interacțiunea umană sau de interacțiunea om-calculator.

Fabrica de la Ulmi integrează cele mai noi tehnologii de inteligență artificială, machine learning, procese de automatizare și tehnologii robotizate. Practic, o platformă Internet of Things este integrată cu sistemul SAP al companiei de planificare a resurselor, cu mașinile și alte sisteme IT. Toate acestea vorbesc practic aceeași limbă, comunicând între ele – sistemul colectează, trimite și analizează date în timp real.

Utilizarea sistemelor automate pentru manipularea și depozitarea componentelor necesare asamblării mașinilor de spălat înseamnă că acestea sunt transportate din depozit spre linia de asamblare cu ajutorul mașinilor autonome. Astfel crește eficiența producției, este eliminat riscul unor erori și, nu în ultimul rând, mediul de lucru devine unul mai sigur pentru angajați.

Performanțele fabricii de la Ulmi în cifre

Peste un milion de mașini de spălat au fost deja produse la fabrica Arctic, fiind exportate în peste 30 de țări. Peste 250 de roboți muncesc cot la cot cu angajații, generând o creștere a productivității cu 30%. Peste 70% din operațiunile de producție au la bază sisteme autodeterminate și autogestionate, în vreme ce controlul calității este 100% automatizat. Peste 70% din procesele lanțului de aprovizionare sunt digitalizate. Până în prezent, în departamentele de Cercetare și Dezvoltare au fost desfășurate peste 407.000 de ore de testare.

Sustenabilitate și grijă pentru un viitor mai bun

Reciclarea și utilizarea eficientă a resurselor sunt cele două principii care ghidează modul în care fabrica de la Ulmi funcționează. Investițiile în tehnologie și energie verde au dus la 28% mai puțină energie consumată per produs.

Datorită unor sisteme avansate de tratare a apelor reziduale și de colectare a apei pluviale, o cantitate de apă echivalentă cu consumul a 450 de gospodării este reciclată anual. În același timp, fabrica reușește să reducă cu 363 tone emisiile anuale de CO2, prin intermediul unui sistem fotovoltaic care produce 1 milion kWh/an, echivalentul consumului de energie electrică pe o perioadă de un an de către 350 de gospodării.

De asemenea, fabrica de la Ulmi a fost proiectată astfel încât să protejeze flora și fauna, prin crearea de noi habitate pentru păsări și alte diferite specii de viețuitoare aflate în zonă. 

Singura fabrică din România certificată LEED Platinum

Fabrica de la Ulmi are în portofoliu un număr extins de acreditări ca unitate de producție verde, fiind și singura din țară care a primit certificarea LEED Platinum, o recunoaștere a performanțelor în domeniul producției sustenabile, cel mai înalt nivel dintre distincțiile LEED pe care o fabrică o poate obține.

Arctic, liderul pieței de electrocasnice din România

Arctic este liderul pieței de electrocasnice din România și unul dintre cei mai importanți angajatori și exportatori ai României, având aproximativ 5.500 de angajați. Arctic mai deține și operează în România cea mai mare fabrică de produse electrocasnice din Europa continentală, unitatea de la Găești producând până în prezent peste 38 de milioane de aparate frigorifice.

Compania Arctic deține în România trei branduri puternice – Arctic, Beko și Grundig, care oferă consumatorilor produse de înaltă calitate, la standarde internaționale. Cu o istorie de peste jumătate de secol, Arctic se află în topul preferințelor românilor, fiind un brand recunoscut pentru calitatea produselor sale, pentru expertiza în domeniul electrocasnicelor, dar și pentru faptul că s-a adaptat nevoilor consumatorilor săi, inovând și dezvoltând constant portofoliul de produse.

Arctic este parte din grupul Arçelik din anul 2002, perioadă în care și-a crescut semnificativ atât cifra de afaceri, cât și capacitatea de producție.

Leave a Comment

Comentarii recente
    Ads
    Event Search

    You should choose a search result page. You can choose the page from the Theme Options > Events > Event Search Results Page option.